Het Kazemattenmuseum Grave

Het Kazemattenmuseum Grave is een initiatief van Stichting "Graeft Voort" en een onderdeel van het Graafs Museum. In het Kazemattenmuseum Grave wordt een beeld gegeven van de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Grave.

Twee kazematten
Het museum is gehuisvest in de twee kazematten die aan de Graafse zijde van de Maasbrug zijn gelegen. Kazemat Noord - tussen Maas en Raam - en Kazemat Zuid - pal aan de provinciale weg.

In Kazemat Noord wordt een beeld gegeven van de situatie op 10 mei 1940 en wat er tijdens de mobilisatie en bezetting in Grave gebeurde. In Kazemat Zuid wordt de bevrijding van Grave op 17 september 1944 toegelicht. Toen kwamen honderden parachutisten van het 82e Airborne Divisie 504e Parachutisten Regiment in eerste instantie de brug innemen en later Grave en omgeving bevrijden. Een speciale fotolijst is gewijd aan de Amerikaans militair Curtis Morris, geboren op 18 september 1917 in de Amerikaanse plaats Lake Charles, Louisiana. Hij verloor op 17 september 1940 op 23-jarige leeftijd het leven doordat tijdens de parachutesprong in Velp zijn parachute niet goed open ging.

Fraaie aanvulling
Het Kazemattenmuseum Grave vormt een aanvulling op de vele fraaie oorlogsmusea in de omgeving. Aan de opening is bijna twee jaar van voorbereiding voorafgegaan. De Commissie Militaire Geschiedenis van Stichting "Graeft Voort" is niet alleen bezig geweest met de inrichting van de beide rivierkazematten maar heeft een integraal plan opgesteld voor de 5 (rijks)monumenten op deze locatie: Kazemat Noord, Kazemat Zuid, de John S. Thompsonbrug, het gemaal van Sasse en het herdenkingsmonument. Ieder onderdeel levert zijn eigen bijdrage aan dit gebied dat in de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol heeft gespeeld in operatie Market Garden. De omgeving is de afgelopen maanden door het Waterschap Aa en Maas samen met de Gemeente Grave ingericht als een park waar de monumenten goed te bezichtigen zijn. Dit alles wordt verduidelijkt met onder andere informatieborden en een zogeheten "luisterkei". Deze luisterkei maakt onderdeel uit van de Liberation Route door Brabant en Gelderland, en biedt extra informatie via een telefoonnummer of via internet bij gebruik van een Smartphone. Zowel voor wandelaars, fietsers als de automobilist is gezorgd. Iedereen kan zijn voertuig gemakkelijk kwijt en heeft daarmee de tijd om rustig rond te kijken. Verder zijn er ook picknicktafels geplaatst, zodat de passant even kan rusten en kan genieten van het uitzicht dat ook zeer de moeite waard is.

Zie voor de openingstijden van het Kazemattenmuseum Grave: graafskazemattenmuseum.nl.

Wilt u meer weten over de 2de wereldoorlog in Europa. Bezoek oorlogsmuseum in Groesbeek en in Overloon.

Rondleiding in Grave? Bel de Tourist Information
Het Kazemattenmuseum GraveHet Kazemattenmuseum GraveHet Kazemattenmuseum GraveHet Kazemattenmuseum GraveHet Kazemattenmuseum Grave