Architectuur in Grave

Amper een vierkante kilometer; op weinig plaatsen in ons land is op zo’n klein oppervlak zo’n keur aan architectuur en bouwkunst van internationale allure te vinden als in Grave. Het is bijzonder indrukwekkend wat er bewaard is gebleven en gerestaureerd uit de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. 

Wat te denken van de Elisabethkerk (ooit de grootste kruisbasiliek van ons land) met de zuidgevel van de Italiaanse architect Alessandro Pasqualini  en de protestantse kerk uit de vijftiende en de zestiende eeuw, het oude stadhuis en de zeventiende-eeuwse Hampoort, de baksteengotiek her en der in het centrum, de sociëteit en het Arsenaal.
 
Eind veertig en begin jaren vijftig werd het ‘rode en blauwe dorp’ gebouwd even buiten de ‘stadsmuren’ van Grave. Jan de Jong architect van de Bossche School bouwde al in de jaren 70 en 80. Later verwierf hij naam en faam met onder andere woningen in Grave, Schaijk, Reek en Ravenstein. Er is een fietstocht te verkrijgen bij de Tourist information op de markt.
 
De afgelopen twintig jaar zijn bekende architecten naar de stad gehaald: het Antwerpse Architectenbureau Crepain-Binst voor het Hart van Grave, de Brits-Zweedse architect Ralph Erskine voor de Infirmerie en Rein van Wylick voor de oude kazerne en later klooster “Noorderblok’’. Het nieuw gebouwde stadhuis van de voormalige gemeente Grave aan de Arnoud van Gelderweg is van Van Egeraat.

Wandeling met thema architectuur?
Bent u benieuwd naar de keur van architectuur en bouwkunst die men vindt in Grave?
U kunt deze wandeling volgen onder leiding van een bevlogen stadsgids. Vraag gerust meer informatie bij onze Tourist Information.
Architectuur in GraveArchitectuur in GraveArchitectuur in GraveArchitectuur in Grave