De straatjes en steegjes van Grave

Wanneer wij aan onze bezoekers vragen wat men mooi vindt aan Grave dan krijgen we veelal als antwoord; jullie romantische en deels verborgen straatjes en steegjes. Dat antwoord kunnen wij uiteraard goed begrijpen.
Onze veelal kromme kleine straatjes, gasjes en steegjes vormen het bijzondere DNA van Grave. Ze geven verrassende doorkijkjes naar het binnenwerk van de stad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat u hier in onze monumentale straatjes naar hartelust kunt struinen. Heerlijk winkelen en minstens zo heerlijk pauzeren. 

De belangrijkste straten in de oude binnenstad van Grave zijn de Hoofschestraat, tussen het Arsenaal en de Infirmerie, de Rogstraat, met in het verlengde daarvan de Maasstraat, de Oliestraat, de Hamstraat en de Touwslagerserf, tegenover de Hampoort. 
 

Eigen verhalen
Veel van onze straatjes hebben een eigen verhaal. De straatnamen werden meestal verbonden aan personen die er woonachtig waren, aan beroepsgroepen en bestemmingen waar ze naartoe leidden. De huidige Lomberdstraat heette vroeger Lensestraatje, naar een inwoner, Lens van de Berg, die er een hoekhuis bewoonde. In de vroegere Weverstraat en het Goudsmedenpad waren wevers en goudsmeden werkzaam en er was het Touwslagerserf waar de Touwslagersfamilie Jansen werkzaam was.  Andere voorbeelden zijn de Hamstraat, die leidde naar de Hampoort, de Brugstraat naar de Brugpoort en de Maasstraat naar de Maas. De Klinkerstraat was destijds de enige beklinkerde straat.

Een mooie benaming is overigens de Reed van Batavia, ook een steegje achter de Hamstraat. Reed staat voor Rede, een eilandje in de Maas waar schepen aanlegden om hun goederen naar kleine bootjes over te laden, die vervolgens naar de kade voeren. Batavia staat voor de naam van een van die schepen.

De soms piepkleine verbindingsstraatjes gaven toegang tot achterhuizen op achtererven of dienden voor de opvang van het regenwater vanaf de daken. Soms werden ze dicht bebouwd, vaak waren ze onderwerp van ruzies. In het Grave van nu hebben deze straatjes nieuwe namen.

Wilt u graag meer weten over onze straatjes en steegjes?
Onze enthousiaste stadsgidsen kunnen u veel vertellen tijdens een stadwandeling met als thema Straatjes en steegjes in de oude binnenstad. 
Het Stadsmuseum Grave heeft een collectie stratenboeken met de namen en informatie van allerlei historiche panden in de binnenstad.
De straatjes en steegjes van GraveDe straatjes en steegjes van GraveDe straatjes en steegjes van GraveDe straatjes en steegjes van GraveDe straatjes en steegjes van GraveDe straatjes en steegjes van Grave