Gemaal van Sasse

Bijzonder water werk
Het gemaal Van Sasse ligt in de uiterwaarden van de Maas bij Grave, met prachtig uitzicht op de sluis, de stuw en de brug. Het gebouw is een rijksmonument en recent gerestaureerd(2014/2015). Er is een bezoekerscentrum bijgekomen en een zogeheten vispassage, die het vissen mogelijk maakt om stroomopwaarts in de Raam te paaien.

Tussen Raam en Maas
Het gemaal was bij realisatie in 1929 het eerste elektrische gemaal in de regio. Het is genoemd naar Jonkheer Mr. A.F.O. van Sasse van Ysselt, in die tijd voorzitter van het waterschap. Het gemaal regelt de waterafvoer van riviertje de Raam, dat dwars door het Land van Cuijk loopt, in de Maas.

Wanneer te bezichtigen?
De laatste zondag van de maanden april t/m september van 11.00 tot 16.00 uur. Medewerkers van het Waterschap geven tekst en uitleg (gratis).

Op afspraak : excursies voor groepen en/of scholen van 10 tot 15 personen. Reserveren via afdeling communicatie, communicatie@aaenmaas.nl. (gratis).

Tips:
Loop de Waterweetjeswandeling, 4,5 km (ca.60 min) met start- en eindpunt bij het gemaal.
De routefolder kunt u downloaden van de site van het waterschap. U kunt de wandeling op eigen gelegenheid maken, maar ook (en dat is uniek in de regio!) met een “watergroeter”. Een afspraak met deze (gratis) gids maakt u via het Waterschap, contactgegevens in het groene kader.

KazemattenMuseum Grave: https://www.stadsmuseumgrave.nl. ligt op steenworp afstand van het gemaal en is tegelijk met het gemaal open op de laatste zondag van de maand in de periode april t/m september.

Gemaal van SasseGemaal van SasseGemaal van SasseGemaal van Sasse