Rode en Blauwe dorp

In mei 1947 maakt Jan de Jong in dienst van Architectenbureau Fritz Schutz in Den Bosch een tekening voor 10 woningen in het Blauwe Dorp. Na het overlijden van Schutz een jaar later neemt Jan de Jong zijn werk over en vestigt zich als zelfstandig architect in Schaijk. Hier bouwt hij ook zijn eigen huis, flink ommuurt aan de N321 tussen Schaijk en Grave.

Jan de Jong krijgt tussen 1949 en 1958 van de gemeente Grave opdracht om in het  totaal 160 woningen te ontwerpen voor. Het zijn in de Zittert huizen  ’onder rode pannen’ en in de Bikkelkamp huizen ‘onder blauwe pannen’.  Jan de Jong is een vooraanstaand vertegenwoordiger van de Bossche school. In het zogeheten Rode en Blauwe Dorp is naast vroeg werk van Jan de Jong ook werk te zien uit de overgangsfase naar de Bossche school, dat tot het beste werk van deze architect gerekend wordt. Ook in het centrum van Grave is werk van zijn hand te vinden.

Wilt u het werk van jan de Jong bekijken? Vraag naar de folder Van Bossche Bol tot Bossche School bij Tourist Information op de markt. Boek een wandeling Jan de Jong bij het Graafs Museum.

Rode en Blauwe dorpRode en Blauwe dorpRode en Blauwe dorpRode en Blauwe dorp