17 september Herdenking en bevrijding van Grave

Op 17 september vindt bij het US 82nd Airborne-monument bij de John S. Thompsonbrug in Grave een herdenking plaats ter ere van de bevrijding van de stad op 17 september 1944. 

Deze jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door de vrijwilligers van het Graafs KazemattenMuseum. 

Het luchtlandingsmonument bij de zuidelijke oprit van de Maasbrug en de kazematten vormen een unieke historische locatie die in de afgelopen decennia nauwelijks is veranderd.

Op 17 september 1944 landden Amerikaanse parachutisten van de 82e Airborne-divisie ter hoogte van Velp en veroverden met een bliksemactie de Graafse brug. Luitenant John S. Thompson leidde deze dappere aanval, en de brug draagt sinds 2004 zijn naam. De Graafse brug is van essentieel belang voor het welslagen van Operatie Market Garden, een poging van de geallieerden om via Nijmegen naar Arnhem door te stoten om zo de oorlog te bekorten. 

Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave Foto 17 september Herdenking en bevrijding van Grave
17 september Herdenking en bevrijding van Grave