Expositie kunst van Wanda Janota en Irene Schaap in het Vincentiuskerkje Velp

Ruimte

Irene Schaap wil met haar werk laten zien hoe de mens omgaat met zijn fysieke en mentale ruimte. Irene denkt dat ruimte voor ieder mens van belang is en op meerdere manieren kan worden geïnterpreteerd. Ruimte als plaats om in te werken, om je in uit te strekken of in te bewegen. Maar ook ruimte als mogelijkheid om af te wijken van een regel of de norm. Ruimten die begrensd of onbegrensd zijn. Plaatsbepaling en standpunt spelen dan een grote rol. Naast het werken met acryl in haar schilderijen vindt zij het prettig om met allerlei disciplines te werken. De materialen waarmee zij werkt zijn dan ook divers. Irene schildert en fotografeert, maakt collages, werkt met hout, papier en draad en wat er nog meer op haar pad komt. Deze diversiteit in materialen brengt haar op nieuwe ideeën en wakkert haar creativiteit aan.

Assemblages

Kunst bekijken doen we niet met een neutrale blik. Onze waarneming wordt beïnvloed door onze eerdere ervaringen, en naast onze vijf zintuigen spelen ook gevoel en denken een rol. Daarom zal elk kunstwerk op meerdere manieren geïnterpreteerd worden, en dat is precies waar Wanda Janota op hoopt: dat ieder bij haar werk een eigen verhaal bedenkt.

De basis van haar werkstukken zijn diverse foto’s. Hieruit verwijdert ze elementen, kopieert en voegt samen. Nu ontstaat een vervreemdend, uit balans, uitdagend beeld.

Vervolgens voegt ze hier geheel nieuwe materialen aan toe zoals ijzerdraad, touw, draad en kleine voorwerpen. Zo ontstaat een theatertachtig schouwspel. Haar werkstukken komen meestal het beste tot hun recht wanneer bewuste intenties en 'toeval' harmonieus samenkomen. Hierbij komt ze keer op keer voor verrassingen te staan en leert ze daarop in te spelen. Het is fijn om te eindigen met een assemblage, die je onmogelijk van tevoren had kunnen bedenken. Dat maakt haar blij en trots.