Historisch Spektakel

De afgelopen twee jaren waren twee-rampjaren. Vanuit een iets ander perspectief dan de rampjaren aan het einde van de 16e eeuw, hebben we te maken gehad met veel Corona beperkingen en zijn we door de vele maatregelen helaas niet in staat geweest om het Historisch Spektakel Grave te organiseren.

Maar!! Hoort en zegt het voort: Er is goed nieuws! In het eerste weekend van april, voor velen een welbekend weekend, is er in het mooie vestingstadje Grave eindelijk weer een Historisch Spektakel Grave!

Deze editie staat geheel in het teken van het beleg van 1674. In dat jaar is Grave bezet door de Franse koning Lodewijk XIV. Na een lange belegering wordt de stad ontzet door stadhouder Willem III, prins van Oranje. Tijdens het spektakel horen we het verbale geweld tussen de veldheren generaal Noël Bouton markies de Chamilly en luitenant-generaal Von Rabenhaupt hoe het beleg beslecht gaat worden.

In datzelfde weekend maken we ook nog een sprongetje terug in de tijd en leren we Willem van Oranje kennen, die in 1551 trouwde met zijn geliefde, de in Grave geboren Anna van Buren. Naast de voorouders van onze huidige Koning Willem-Alexander, komen 2 + 3 april vele historische figuren tot leven die in de rijke Graafse historie een rol hebben gespeeld.

We zijn volop gestart met de voorbereidingen en het aanschrijven van groepen die in historische kledij en met authentieke ambachten gaan deelnemen aan dit mooie Historisch Spektakel. 'Uiteraard kijken we met een scheef oog naar de dan geldende RIVM maatregelen met wat wel en wat niet mag’, zegt organisator Peter Linders.

Alle informatie over nieuwe activiteiten en het Historisch Spektakel 1674 op 2 + 3 april 2022 is te volgen via de Facebookpagina (Historisch Spektakel Grave), Instagram (hsgrave) en de website. Interesse in deelname? Mail ons via info@historischspektakel.nl

Evenement tijdlijn