Expositie Dinh Hien (Vietnam) bij Art Partner

Sinds het begin van de kunstuitleen heeft Art Partner Kunstuitleen contacten in de kunstwereld van Vietnam, met name rondom Hanoi. De eerste kunstenaar waar de galerie werk van naar NL haalde in 2003 was Nguyen Dinh Hiên. Nu toont Art Partner recente werken van deze kunstenaar. Dinh Hiên woont in een klein dorp net buiten de hoofdstad en volgde zijn opleiding aan de kunstacademie van Hanoi, waar hij ook diverse keren exposeerde.

Dinh Hiên maakt figuratieve olieverfschilderijen op linnen, maar ook acrylverf op papier. Zijn schilderonderwepen zijn de dagelijkse omstandigheden in zijn omgeving, waarbij zijn familie de inspiratie vormt. De familie neemt een belangrijke plek in. Kinderen worden geschilderd tijdens hun spel. Kinderen maken muziek. Kinderen spelen met de dieren. Dinh Hiên gebruikt veel terugkerende elementen in zijn werken die allemaal een betekenis hebben.

Zo staat de vierkante vorm bij een persoon voor ‘sterkte’ en ‘kracht’. Het zijn vaak de mannen die vierkant worden afgebeeld. De ronde vorm staat juist voor vrouwelijk. De fluit ziet men ook regelmatig terugkeren in zijn schilderijen. Die staat voor Hiên symbool voor romantisch en entertainment. Ook andere muziekinstrumenten worden afgebeeld als entertainment. Opvallend in zijn schilderijen zijn de vaak opmerkelijk weergegeven ogen: voor Hiên is dat ‘see clearly’: `je moet goed kijken`.

De expositie van de olieverfschilderijen van Dinh Hiên is nog te bezichtigen tot en met Pasen. Gelijktijdig kun je ook nog de mooie ijzersculpturen van de Belgische kunstenaar Jan Verschueren bezichtigen. Verschueren maakt poetische beelden van afvalijzer een geeft daar met een fraai keramisch detail een extra uitstraling aan. Waar moet jij aan denken bij titels als “To the Milky Way” en “Overtocht”?

De schilderijen en beelden zijn te zien bij galerie Art Partner Kunstuitleen. De galerie vind je in KasteelKlooster Bronckhorst, aan de Basilius van Bruggelaan 2 te Velp (Grave). De galerie is elke zaterdag en zondag geopend van 12 tot 17 uur. Kijk ook op www.artpartner.nl

Evenement tijdlijn