Herdenkingsconcert Kamerkoor Muzimare

In de periode dat herdacht wordt,dat 75 jaar geleden operatie Market Garden plaatsvond, geeft Kamerkoor Muzimare uit Grave een concert in de St. Elisasbethkerk in Grave op 21 September om 20.00 uur.

De instrumentale begeleiding is in handen van Tommy van Doorn, titulair organist en beiaardier van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Het geheel staat onder leiding van professioneel dirigent Sophia Brink.

De toegang voor dit concert en het bijbehorende tekstboekje zijn gratis, zodat het verhaal dat wordt uitgezongen voor iedereen toegankelijk en bereikbaar is. Een eigen bijdrage wordt gewaardeerd.

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaats vond, een grootscheepse operatie die voor het zuiden van ons land het einde betekende van de Duitse bezetting.

Al zijn de gevolgen nog overal zichtbaar, inmiddels zijn er steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog (bewust) hebben meegemaakt. Toch neemt de belangstelling ervoor toe en er is toenemende belangstelling voor jaarlijkse dodenherdenkingen, de herdenking van Market Garden en nationale Bevrijdingsdag, ook van generaties die de oorlog nooit hebben meegemaakt. Vrijheid is immers niet vanzelfsprekend en wereldvrede kan alleen door wederzijds begrip en voortdurende aandacht voor de verschrikkingen van oorlog en geweld dichterbij komen.

Kamerkoor Muzimare sluit zich aan bij deze herdenking en zingt concerten waarbij in teksten en muziek van uiteenlopende dichters en componisten een verhaal wordt verteld over oorlog en vrede. Een verhaal waarin, zonder te willen oordelen of veroordelen, stilgestaan wordt bij leed dat is geleden en bij de bevrijding en het begin van vrede voor ons land.

Een verhaal dus over duisternis en licht, over wanhoop en hoop, over verleden, heden en toekomst. En een concert voor mensen die de oorlog hebben meegemaakt en voor alle generaties daarna, voor mensen die bevrijd zijn, die hopen ooit bevrijd te worden en voor bevrijders. In dit Herdenkingsconcert zingt Muzimare nu eens vol stille inkeer dan weer in alle uitbundigheid en altijd vol diep respect en grote dankbaarheid.

Met de gekozen concertlocaties volgt het koor de gevechtslinie van destijds. Hetzelfde concert is ook te beluisteren op woensdag 18 september om 20.00 in de Heilig Landstichting en zondag 22 September om 15.00 in St. Bernulphuskerk in Oosterbeek.

Evenement tijdlijn