Lia Lobel

Lia Lobel, IVN gids weet precies waarom de toerist naar Grave zou moeten komen.
'Grave is prachtig groen!'

Samen wandelen we door het Raamdal in Escharen en vertelt Lia over haar liefde voor natuur.
'Mijn man is ook natuurgids en we zijn net terug uit Frankrijk waar we de Kraanvogels achterna zijn gegaan die daar een pauzeplaats hebben alvorens ze naar Afrika vertrekken. Toch ben ik ook altijd weer blij om thuis te zijn. Vooral als we van drukke steden afkomen. Het groen hier geeft me direct het gevoel van thuiskomen. Oh, hoor je dat? Een specht!'

Terwijl we wandelen valt Lia direct op welke dieren zich ook thuis voelen in het Raamdal. Konijntjes, vosjes, dassen, veel insecten en dus ook een grote diversiteit aan vogels hebben hier hun intrek genomen.

Grave omarmt door groen 
'Er loopt geen snelweg door Grave, we hebben geen spoorlijn, de natuur heeft hier dus echt de ruimte gekregen om compleet tot bloei te komen. We hebben de Maas met zijn dijken, de Raamoever en de oever van de Hertogswetering. De groene dijken markeren de watergangen..Alle kerkdorpen liggen in het groen en ook de woonwijken in Grave bevatten veel groen. Heerlijk toch?'

Ook hebben we wat grotere natuurgebieden zoals in Gassel het Gasselse Bos, Broekse Wielen en de Kraaijenbergse Plassen. Bij Escharen is dat het Raamdal. En in Velp het voormalige kloosterlandgoed Mariendaal. Deze gebieden zijn niet heel groot, maar ze liggen dicht bij elkaar zodat ze tijdens  fiets- of wandeltocht makkelijk allemaal te bezoeken zijn..

Parken
'In Grave vind je een aantal parken die een bezoekje waard zijn. De een om lekker in rond te struinen, de ander leent zich uitstekend om mooie foto's te schieten en weer een andere is het ideale decor voor een picknick. We hebben het stadspark in de Mars, twee parken in de Stoof, in het centrum Bekaf en De Kat. Ik ben blij dat Grave niet is volgebouwd en er veel ruimte voor het groen is gecreëerd. We zijn trots op onze groene uitstraling. Terecht ook, want wat wij hier hebben is echt uniek.'

Wandelen & Fietsen
'Mocht je wat langer in Grave verblijven dan beveel ik zeker aan om ook eens bij de nabijgelegen natuurgebieden te kijken. Zoals de Keent, gelegen  in een oude maasarm aan de Maas tussen Grave en Ravenstein. Dit is een uniek, fors natuurgebied in ontwikkeling..

De Zandvoort wordt weleens de kroon van het cultuurlandschap genoemd. Het is tevens een waardevolle schakel tussen de veel grotere natuurgebieden van Maashorst, Tongelaar, Molenheide en Staatsbossen bij Sint Anthonis.

Vanaf het Raamdal bij Escharen is het mogelijk om langs de Raam naar Mill te fietsen of te wandelen. Ook Landgoed Tongelaar in Mill is de lange wandeling meer dan waard. Het Landgoed ligt ten zuiden van Gassel (248 hectare) bevat  bosopstanden, weiden, akkers, laanbeplantingen, houtwallen, boerderijen en een laat middeleeuws kasteel.

Maar ook de Kuilen in Langeboom, de Langeboomse bossen en de Hatertse vennen zijn prachtig.

Ieder natuurgebied heeft zijn charme. Het mooie is dat je vanuit Grave met de fiets of te voet complete routes kunt afleggen zonder ooit bebouwing tegen te komen.

Mijn man en ik spreken veel toeristen en inwoners van Grave vanwege ons vrijwilligerswerk bij het IVN, Brabants Landschap en Staatsbosbeheer maar in alle gevallen wordt Grave echt geroemd om de rust die ze uitstraalt. Je vindt historie in onze prachtige binnenstad maar natuurlijk ook in onze rijke natuur!'