Kazematten Museum

Het Kazemattenmuseum Grave

Het Kazemattenmuseum Grave biedt een unieke inkijk in de geschiedenis en is verdeeld over twee (brug)kazematten. 

Beide kazematten waren oorspronkelijk voorzien van beschilderingen die tot doel hadden de vijand te misleiden. Kazemat Zuid behoudt nog steeds het originele schilderwerk. Dit ingenieuze systeem was vastgelegd door Dhr. Schilderman, die een bureau had dat voorstellen voor camouflage uitwerkte voor alle geschikte kazematten. Volgens zijn visie werden de schijnschietgaten zo contrasterend mogelijk gemaakt, met wit naast donkergrijs en zwart. Zelfs de loopmonden werden in de schijnschietgaten geschilderd, met als doel de echte schietgaten te maskeren. 

Kazemat Noord geeft een beeld van de situatie op 10 mei 1940 en werpt licht op de gebeurtenissen tijdens de mobilisatie en bezetting van Grave gedurende de Tweede Wereldoorlog. 

In Kazemat Zuid wordt de verovering van de Maasbrug en de bevrijding van Grave daarna op 17 september 1944 toegelicht. Op die dag hebben  parachutisten van het Amerikaanse 82e Airborne Divisie 504 Parachute Infantry Regiment (PIR) eerst de brug ingenomen en daarna Grave en de omgeving bevrijd.

Het Kazemattenmuseum Grave biedt een boeiende kijk op deze belangrijke periode in de geschiedenis. 

Het Kazemattenmuseum Grave is geopend wanneer de vlaggen uithangen. Daarnaast is het mogelijk de kazematten op afspraak te bezoeken. 

Neem contact met op via e-mail of telefoon een bezoekafspraak af te spreken. 

Hier leest u meer over Het Kazemattenmuseum Grave.

Foto Het Kazemattenmuseum GraveFoto Het Kazemattenmuseum GraveFoto Het Kazemattenmuseum GraveFoto Het Kazemattenmuseum GraveFoto Het Kazemattenmuseum GraveFoto Het Kazemattenmuseum GraveFoto Het Kazemattenmuseum GraveFoto Het Kazemattenmuseum GraveFoto Het Kazemattenmuseum GraveFoto Het Kazemattenmuseum GraveFoto Het Kazemattenmuseum Grave
Het Kazemattenmuseum Grave
Mars en Wijthdijk
5361 HK, Grave
OpeningstijdenDe kazematten zijn open wanneer de vlaggen uithangen. Voor groepen van 10 of meer is het mogelijk om op afspraak te bezoeken.