Archeoloog Jobbe Wijnen over Market Garden

De Bonskazerne is op zijn kop gezet

Het Graafs Museum en Graafs Kazemattenmuseum organiseren, in samenwerking met Biblioplus, lezingen over Market Garden en de Tweede Wereldoorlog. Op maandag 23 september, om acht uur,  is archeoloog Jobbe Wijnen te gast. 

BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, heeft tijdens de restauratie van de Generaal de Bonskazerne in Grave bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De kranten, documenten en gebruiksartikelen zijn door Amerikaanse, Britse en Canadese troepen achtergelaten en lagen 75 jaar onaangeroerd in het gebouw. Jobbe Wijnen, archeoloog bij BOEi, heeft onder andere briefwisselingen van soldaten gevonden. Zo ook materiaal uit de Tweede Wereldoorlog van de Kriegsmarine, van Britten en Canadezen, dat lag daar 75 jaar ongestoord te  wachten.

De Generaal de Bonskazerne in Grave heeft een boeiende geschiedenis. Vlak na haar voltooiing in 1939 brak de oorlog uit en werd de kazerne bevolkt door Duitse militairen. Deze bleven er tot september 1944, toen het zuiden van ons land bevrijd werd door Amerikaanse, Canadese en Britse troepen. Eigenaar BOEi is bezig met de restauratie van de kazerne en nam het initiatief onderzoek uit te voeren naar de sporen die onze Bevrijders hebben achtergelaten. Jobbe Wijnen: “ We hebben de kazerne met een team van vier archeologen letterlijk op zijn kop gezet, in alle kieren en gaten, kelders en zolders gekeken. We verwachtten vooraf vooral de Koude Oorlog te vinden, maar het resultaat was verbluffend veel rijker.” Op 23 september komt hij daar over vertellen.

Kaarten bestellen via info@graafsmuseum.nl. of aan de kassa van de bibliotheek op 23 september vanaf half acht.

Evenement tijdlijn