Archeologie in onze achterTuijn

Tot en met 3 februari kunt u een kijkje komen nemen bij de unieke expositie in het Graafs Museum over 50 jaar vrijwilligers in de archeologie, hun belangrijkste opgravingen en meest bijzondere vondsten en hun grote inspirator Wim Tuijn.

Een halve eeuw geleden was Wim Tuijn medeoprichter van de Werkgroep Nijmegen en Omstreken van de AWN, de landelijke vereniging voor vrijwilligers in de archeologie. Tegelijk met de expositie verschijnt een uitgebreid boek, waarin deze unieke voortrekker en zijn centrale rol in de archeologie in de regio worden belicht.

Archeologie is teamwork

“Na enige jaren in ons eentje wat rond geschept te hebben beseften we dat archeologie in clubverband toch leuker was”, aldus Wim. Als medeoprichter, secretaris, voorzitter en veldwerkcoördinator zou Wim Tuijn jarenlang de drijvende kracht zijn achter wat nu de AWN afdeling 16 Nijmegen en omstreken heet. Samen met andere amateurarcheologen (‘archeologie is teamwork’ zei Wim) zocht hij overal in het werkgebied van de afdeling (Rijk van Nijmegen, Overbetuwe, Land van Maas en Waal en delen van Noord-Brabant en Noord-Limburg) naar sporen van een ver verleden.

Ter gelegenheid van 50 jarig jubileum

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum toont de AWN-afdeling in het Graafs museum de resultaten van een halve eeuw opgraven in het werkgebied. Centraal in de tentoonstelling staat de Wim Tuijncollectie: een nooit eerder geëxposeerde verzameling voorwerpen die Wim met hulp van andere AWN leden in de loop der jaren heeft opgegraven. Naast deze persoonlijke collectie kunt u het resultaat zien van de opgravingen van lokale (werk)groepen, met onder andere vondsten uit Grave, Heumen, Cuijk, Wijchen, Gennep, Deest, Huissen en Nijmegen.

Wat is er zoal te zien?

Uit de collectie Tuijn o.a. een Romeins gezichtsmasker van de Holdeurn, aardewerk bekers van het Kops Plateau en fragmenten van fresco’s uit Ulpia Noviomagus. Niet alleen de Romeinse tijd komt aan bod: vanuit de werkgroepen is er materiaal vanuit het neolithicum tot en met vondsten van de Duivelsberg uit de Tweede Wereldoorlog. Van een uniek 14e eeuws beschilderd kinderlaarsje uit Huissen tot glazen La Tène armbandjes uit Lithoijen: een breed scala aan bijzonderheden. Een fraai sfeerbeeld vormen foto’s van de opgravingen uit de begintijd van de afdeling.