De Sint Elisabeth neemt u ver terug in de tijd. De eerste kerk op de plek van de huidige Sint Elisabeth dateert uit de 13e eeuw en was gebouwd in laat Romaanse stijl. Het begon met een kleine kerk en na vele verbouwingen en restauraties was de kerk in 1575 de grootste kruiskerk in Nederland. De laatste grote ingreep vond plaats in 1876 toen de bliksem was ingeslagen en de toren moest worden gesloopt. De kerk is zowel katholiek, tijdens de bezetting van de Spanjaarden, als protestants geweest.
Zij dankt haar naam aan patrones Sint-Elisabeth van Thüringen, bekend om haar grote liefdadigheid.
Door haar omvang was en is zij ook een baken voor velen die vanaf de Maas veilig huiswaarts keerden van een lange handelsreis of bezoek aan andere plaatsen.
De Sint Elizabeth kerk is een ‘levend’ monument, omdat het niet alleen nationaal erfgoed is. De kerk heeft een prominente plaats in de harten van de parochianen, als parochiekerk, maar ook als een baken in moeilijke tijden. Dagelijks lopen talloze mensen in en uit, getuige de vele kaarsen die in de dagkapel branden.
De grootscheepse restauratie van ongeveer zeven jaar, die officieel in 1981 met een prachtig resultaat is afgesloten, heeft de Sint Elisabeth van ondergang en sluiting gered.